Sudarshan Kriya - FAQ

 
P: Šta se desilo u tih 10 dana Šimonga (tišine)?
Šri Šri: Samo sam želeo da budem u tišini. Postojala je potreba da uradim nešto, da dam nešto ljudima. Posle 10 dana, desilo se.
P: Je li bilo nekog proboja, nekog iskustva prosvetljenja u stvari?
Šri Šri: Ne, ne. Kada ste tihi i počnete da pišete pesmu, tako sam ja počeo da podučavam. A onda se širilo od usta do usta.
P:Pridružio sam se “Umetnosti življenja” početkom ove godine i moje se zdravlje poboljšalo. Osećam se mnogo bolje vežbajući. Pre pet godina data mi je dijagnoza raka dojke i rezulatati su bolji.
Šri Šri: Istraživanja su pokazala da imamo 300 gena u telu, imamo 300 DNK gena u telu koji su odgovorni za probleme srca, rak, dijabetes i sve to, i kada radimo Sudaršan Kriju i pranajame (vežbe disanja), ovo potiskuje te gene da budu aktivni. Čitao sam članak da je bolnica u Njujorku, zamolila pacijente da pevaju “OM”. Kažu vam da pevate “OM”, da se opustite i da malo meditirate pre nego počnu da vas leče od srčanih problema.
P: Kako SUdaršan Krija pomaže pri lečenju bolesti?
Šri Šri: Sudaršan Krija pomaže u sprečavanju mnogih oboljenja. Profesor koji radi na genima na Univerzitetu u Oslu, Norveškoj kaže da ima 300 hromozoma koji su odgovorni za visok pritisak, rak itd. A pranajame i Sudaršan Krija potiskuje ovih 300 hromozoma. Dakle, ako neko redovno vežba ove tehnike manje su šanse da dobije ova oboljenja.
P: Koja je razlika između joge i Sudaršan Krije?
Šri Šri: Nažalost, joga se smatra samo fizičkim vežbanjem. A to je samo početak, fizičke vežbe su samo jedan deo nje. Zatim, dolaze dah i um. Dodirivanje unutrašnjeg izvora energije je veoma važno. Joga nikada nije potpuna bez meditacije. Sudaršan Krija vas vodi u najdublje meditacije gde telo, umi dah uspostavljaju ritam duboko se povezujući sa izvorom života.
P: Da li se ikada naljutite? Koje je rešenje za ljutnju?
Šri Šri: Ovo je veoma važno pitanje. Za 55 godina mog života, nikada nisam rekao oštru reč. Ne mogu to da uradim. Najgore što sam ikada rekao je, “Glupane”. Ponekad želim da pokažem ljudima da sam ljut i ljudi mi ne veruju. To je moj problem. Stvari bolje rade s malo ljutnje. Ljutnja je dobra ako si je svestan. Treba da traje samo onoliko koliko i linija ocrtana na površini vode. Neki nose ljutnju od prethodnog dana, prošlog meseca ili od pre deset godina. Onda um pati. Izađite iz ljutnje, frustracije, ljubomore i pohlepe. Meditacija će vam pomoći. Pranajama, Sudaršan Krija i joga su odgovori.