Saveti za lakše redovno vežbanje

Ako mislite da je samo vama teško da redovno vežbate svoju Sadhanu (komplet vežbi koje smo naučili na nekom od Art of Living programa), znajte da svako od nas ponekad dođe u tu situaciju. Često imamo malo vremena za vežbanje, ogromnu listu obaveza koju treba ispuniti za taj dan, posao, porodica…

Nakon završenog kursa većina polaznika redovno vežba i odmah uviđa pozitivne efekte u svom životu. Kada prestanemo sa vežbanjem, ti efekti postepeno nestaju i naši životi poprimaju onaj stari oblik, koji nam se ne dopada - problemi izgledaju veći, a rešenja je sve teže naći, dešavaju se sukobi u komunikaciji i sl. Samo se prisetimo kako je naš život izgledao, kako smo se osećali, koliko energije smo imali i kako smo se nosili sa situacijama kada smo redovno vežbali. Postaće vrlo očigledno da je redovno vežbanje Sadhane bilo ono što je menjalo naš život. Ako želimo da ponovo imamo tu energiju, sve što treba da uradimo je da ponovo počnemo da vežbamo.

Evo nekoliko saveta kako da u tome uspemo:

Ugradimo Sadhanu u svoju dnevnu rutinu

Ako ugradimo Sadhanu u svoj dnevni raspored i radimo je npr. u sklopu redovne jutarnje rutine (umivanje i pranje zuba, tuširanje, doručak i sl.), onda će ona biti nešto što je se jednostavno desi, bez velikog napora. Procenite koliko vremena treba vam za vežbanje, ubacite je posle jutanje toalete, a pre doručka i vrlo brzo će Sdhana postati još jedna redovna aktivnost.

Vežbajmo u paru ili u grupi

Ako nam je teško da se pokrenemo i organizujemo da samostalno redovno vežbamo, pronađite još jednu osobu (ili još nekoliko) koja je pohađala Art of Living program i počnite da vežbate zajedno. Kada vežbammo sa drugima, kada znamo da će tu biti još neko, sve je nekako lakše.

Koristimo mobilnu aplikaciju "Sattva"

Mnogima je problem da broje svoje pranajame ili da odvoje vreme za meditiranje. S obzirom na to da je to česta pojava, napravljena je aplikacija za mobilne uređaje "Sattva", koja sadrži različite module za vežbanje. Tu ćemo pronaći veliki broj vođenih meditacija, kao i snimak pod nazivom "Pranayama Count", koji sadrži brojanje za Trostepenu i Bhastrika pranajamu, kao i pripremu za samostalno vežbanje kućne Sudaršan Krije.

Aplikacija sadrži opcije da pratimo svoje vežbanje na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, što može da bude od pomoći da redovno vežbamo.

Priključimo se nedeljnim zajedničkim vežbanjima
u Art of Living centrima

U više gradova u Srbiji održavaju se redovna zajednička vežbanja sa dugačkom Sudaršan Krijom. To su vežbanja koja vode učitelji Art of Living programa, na kojima se vežbaju joga vežbe sa programa, kao i pranajame i vođena Sudaršan Krija. To odlična prilika da pod vođstvom vežbamo i da napravimo mali "zalet" za kućno vežbanje.

U nekim centrima postoje i zajednička vežbanja kućnog programa, pa i to može biti još jedna aktivnost kojoj se možemo priključiti i olakšati održavanje redovnosti vežbanja.

Pogledajte spisak gradova i koordinatora Art of Living programa:

Obratimo se učitelju

Ako imamo bilo kakav problem sa vežbanjem, uvek treba da se obratimo učitelju Art of Living programa. To ne mora da bude učitelj kod koga smo pohađali naš Art of Living program, već bilo koji učitelj sa kojim možete da stupite u kontakt, jer su svi učitelji sertifikovani od međunarodne Art of Living organizacije.

Pogledajte listu učitelja Art of Living programa u Srbiji, sa njihovim email adresama za kontakt.

 
      Read More