Međunarodni dan mira obeležen na Kalemegdanu

22nd of Sep 2010

Međunarodni dan mira je obeležen na Kalemegdanu u organizaciji Udruženja „Umetnost đivljenja“, a pod pokroviteljstvom Narodne kancelarije predsednika Republike Manifestaciju je otvorila direktorka Narodne kancelarije Tatjana Pašić koja je rekla da je mir iznad svih interesa i razlika, i da je najdragocenija potreba čovečanstva.

- U celom svetu se danas obeležava Međunarodni dan mira koji je ove godine posvećen inicijativi za nuklearno razoružanje. Kod nas se ovaj dan obeležava od 2005. godine kada je ovo udruženje pod pokroviteljstvom Narodne kancelarije predsednika Srbije uz finansijsku podršku Skupštine grada pokrenulo inicijativu za obeleđavanje ovog dana – kaže Pašić.

Kako je rekla Tatjana Pašič, proslava na Kalemegdanu, ispred paviljona Cvijeta Zuzorić ima humanitarni karakter, jer je deo sredstava od prodaje zdrave hrane na štandovima, namenjen prihvatilištu za odrasle na Voždovcu.

Predsednica Udruženja „Umetnost življenja“, Jadranka Koceić je pzvala građan

e da pronađu mir u sebi da „otvore svoje rezervoare mira“.

Na platou ispred paviljona Cijeta Zuzorić bili su postavljeni štandovi u okviru „Festivala zdrave hrane“, a manifestacija je izazvala veliko interesovanje građana.

Ovu manifestaciju je finansirao grad Beograd, a organizatori su pozvali građane da im Međunarodni dan mira pomogne da „pronađu mir u sebi“.

Međunarodni dan mira ustanovile su Ujedinjene nacije, koje su ove godine putem društvenih internet mreža Tviter (Twitter), Majspejs i Fejsbuk, mejlovima, porukama, radio-emisijama i u akciji od „usta do usta“ objavile 100 razloga za nuklearno razoružanje.